In het kort
Twitter verandert - alweer. De naam en het logo zijn nu aan de beurt: het bekende blauwe vogeltje van Twitter is vervangen voor de letter 'X'. Volgens Twitterbaas Elon Musk is dit nog maar het begin en kunnen we nog veel meer veranderingen verwachten. Maakt hij een slimme keuze, of is dit het einde van Twitter?
Wat denk jij?
Team blauw of team zwart: welk logo heeft jouw voorkeur?
Aantal reacties: 0
Dit is de situatie
Twitter wordt X
Vandaag heeft Elon Musk, de baas van Twitter, aangekondigd dat het bekende blauwe vogeltje van Twitter zal worden vervangen door de letter 'X'. En die verandering heeft hij meteen doorgevoerd: het logo is zwartgekleurd en er staat een grote X in het midden. Volgens Musk is dat slechts het begin van een grote verandering. Nu staat tweeten vooral centraal, maar het moet uiteindelijk een groot, innovatief platform worden. Audio, video, een berichtendienst, betalen, bankieren - dat wordt straks allemaal mogelijk bij X.
Of dit logo lang blijft, is nog niet zeker. Het zou zomaar kunnen dat dit ook weer snel aangepast wordt. Op Twitter (of moeten we nu allemaal X zeggen?) noemt hij het een interim logo, een tijdelijk logo dus. En kleven er geen risico’s aan alle veranderingen die Musk doorvoert?
Waarom heet Twitter nu X?
Elon Musk en de letter X zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De letter is onder andere te vinden in de naam van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX en heet één van de auto’s van Tesla model X. Ook was hij eerder mede-oprichter van betalingsdienst X.com, wat later Paypal ging heten.
Elon Musk gaf al hints over X
We hadden deze move al een beetje kunnen zien aankomen. Musk gaf al dagenlang hints gaf over de aankomende verandering op zijn Twitter-account. Vorig jaar sprak Musk ook al over zijn plannen om Twitter te transformeren in de alomvattende app X. Hij wil de manier waarop mensen met elkaar communiceren veranderen.
Linda Yaccarino, de CEO van Twitter, hintte ook naar nieuwe functies die zullen worden geïntroduceerd met de naamswijziging. Ze noemde X een nieuwe globale marktplaats, maar gaf verder geen specifieke details. Het is nog onduidelijk hoe deze veranderingen de gebruikerservaring zullen beïnvloeden.
Wat heeft Elon Musk tot nu toe veranderd aan Twitter?
Sinds zijn overname heeft hij al verschillende grote veranderingen doorgevoerd. Waaronder:
Personeel werd ontslagen
Een groot gedeelte van het personeel is ontslagen, om kosten te drukken. Het personeelsbestand werd in de eerste instantie teruggebracht van 7500 naar 2000, daarna volgden er nog meer ontslagrondes. Volgens de New York Times werd er zelfs gehakt in het team dat de diensten onderhoudt waarmee Twitter geld verdient. Dat team is terug gebracht van dertig naar acht mensen.
Betalen voor Twitter Blue
Eén van Elons doelen is dat gebruikers gaan betalen voor het gebruik van Twitter. De eerste grote klap was het verwijderen van het blauwe vinkje voor niet-betalende gebruikers: vanaf 1 april 2023 was niemand meer geverifieerd. Wil je toch weer een geverifieerd profiel? Dan moet je een abonnement nemen op Twitter Blue en er maandelijks voor betalen.
Naast het vinkje krijgen abonnees nog meer voordelen:
- Je krijgt minder reclame te zien
- Komt hoger in zoekopdrachten
- Na plaatsing mag je je tweet bewerken
- Je kan langere video’s posten
- En wel 4.000 tekens gebruiken per tweet
Niet-betalende gebruikers mogen nog maar een beperkte hoeveelheid dm’s (direct messages) per dag versturen.
Minder zware maatregelen bij overtreden regels
In januari belooft Twitter accounts die de regels overtreden minder hard aan te pakken. Alleen ‘ernstige’ of herhalende overtredingen kunnen geblokkeerd worden. Daar vallen onder meer betrokkenheid bij illegale activiteiten, aanzetten tot geweld, privacyschending en spam onder. Ben je geblokkeerd door Twitter en het er niet mee eens? Vanaf 1 februari is het ook mogelijk om accountopschorting op Twitter aan te vechten.
Dit is de discussie
Is het slim om Twitter te veranderen naar X?
De grote vraag die nu bij veel mensen leeft, is of deze radicale veranderingen het einde van Twitter betekenen. Zijn we klaar om het goede, oude Twitter te laten gaan?
Sander van der Waal is research director bij Waag Futurelab en houdt zich bezig houdt met technologie en samenleving. Hij vindt de naamsverandering een onhandige keuze, vertelt hij in Geld of je Leven (EO) op Radio 1:
Sander van der WaalResearch director bij Waag Futurelab
“Tweeten en twitteren is een onderdeel van ons vocabulaire geworden. Dus het is vanuit dat oogpunt vrij onbegrijpelijk dat Elon Musk ervoor kiest om die naam bij het grofvuil te zetten en de vogel ook dood te verklaren.”
Sterker nog: zo'n grote verandering gaat er waarschijnlijk voor zorgen dat X niet meer op Twitter gaat lijken, volgens Sander:
“Het lijkt erop dat Elon heel bewust afstand doet van het bestaande imago van Twitter. Dat er echt bewust gekozen wordt voor iets nieuws, met zo’n betaaldienst. […] Dat is dan niet het platform waar je je publieke debat op wil voeren, want dat is toch waar Twitter om beroemd is geworden. Omdat ook politici, journalisten en onderzoekers allemaal op dat platform zitten. En op deze manier is X niet het platform wat die functie gaat doorzetten of overnemen.”
Tech-ondernemer Janneke Niessen kijkt ook niet positief naar deze veranderingen, vertelt ze in Geld of je Leven (EO) op Radio 1.
Janneke NiessenTech-ondernemer
“Het is een relatief klein sociaal netwerk, maar wel heel populair bij een bepaalde groep. Met name onder journalisten, politici en ondernemers. Maar ook onder mensen met extreme ideeën. Het toezicht daarop is heel erg afgenomen. Dus hopelijk sluiten we ook het tijdperk af waarbij dit soort excessen ook plaatsvinden. Alleen ben ik bang dat het onder de nieuwe naam en het nieuwe platform, het nog veel erger wordt.”
De grootse plannen om van X een heel nieuw, interactief platform te vormen met audio, video en met zelfs een eigen betalingssysteem, is wat Janneke betreft echt nog te vroeg. Elon zou eerst de basis van X maar eens op orde moeten brengen:
“Ik denk dat zoiets zou kunnen als je een hele betrouwbare merknaam hebt en je jezelf ook betrouwbaar hebt getoond, qua tech en qua hoe je handelt. En de afgelopen maanden was dat niet zo. Twitter had allerlei storingen, er werden beperkingen opgelegd, Elon Musk was zelf ook een bully op Twitter. Het toezicht nam af, de haat nam toe… Niet echt dingen waarvan ik denk: ‘hier heb je mijn creditcardgegevens, ik ga nog meer met je doen’. Ik heb de afgelopen maand juist minder gedaan met Twitter.”
Praat mee
Wat vind jij van alle veranderingen bij Twitter?
Dit is het debat
Meer weten? Luister dan naar de aflevering van Geld of je Leven (EO) waarin presentator Joram Kaat in gesprek gaat met tech-ondernemer Janneke Niessen en research director Sander van der Waal.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Toestemmingen aanpassen